Foto: Andrzej Stefańczyk
Dieta u osób dializowanych odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, ponieważ osoby z niewydolnością nerek mają na przykład ograniczoną zdolność do usuwania nadmiaru płynów z organizmu oraz muszą dbać o jak najmniejsze spożywanie soli. Dlatego Szpital św. Łukasza w Bolesławcu we współpracy z bolesławieckim Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, wykorzystując szkolną kuchnię, zorganizowali warsztaty kulinarne, gdzie chorzy uczyli się jak przyrządzać potrawy wymagające specjalistycznej diety, co przede wszystkim wymaga samodyscypliny
Autor: Andrzej Stefańczyk
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu Szpital Św. Łukasza w Bolesławcu kuchnia szpitalna potrawy dieta Radosław Stawiarski niewydolność nerek szef kuchni warsztaty kulinarne dializa osoby dializowane