105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
03 grudnia 2024 - wtorek Imieniny: Franciszka, Ksawerego, Kasjana
105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
03 grudnia 2024 - wtorek Imieniny: Franciszka, Ksawerego, Kasjana
03 grudnia 2024 - wtorek | Imieniny: Kamila i Szymona | NAJLEPSZE HITY NA DZIEŃ DOBRY

1701243720

Specjalistyczne warsztaty kulinarne dla osób dializowanych

Dieta u osób dializowanych odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, dlatego odpowiednie przygotowanie potraw to podstawa


Foto: Andrzej Stefańczyk

Dieta u osób dializowanych odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, ponieważ osoby z niewydolnością nerek mają na przykład ograniczoną zdolność do usuwania nadmiaru płynów z organizmu oraz muszą dbać o jak najmniejsze spożywanie soli. Dlatego Szpital św. Łukasza w Bolesławcu we współpracy z bolesławieckim Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, wykorzystując szkolną kuchnię, zorganizowali warsztaty kulinarne, gdzie chorzy uczyli się  jak przyrządzać potrawy wymagające specjalistycznej diety, co przede wszystkim wymaga samodyscypliny 

Autor: Andrzej Stefańczyk

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu Szpital Św. Łukasza w Bolesławcu kuchnia szpitalna potrawy dieta Radosław Stawiarski niewydolność nerek szef kuchni warsztaty kulinarne dializa osoby dializowane