105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
27 kwietnia 2024 - sobota Imieniny: Zyty, Teofila, Felicji

TERAZ
NA ANTENIE

>>

Radosław Bajor

Raport Regionalny

Teraz
gramy

>>

105,8 FM | 106,7 FM | 90,9 FM Dolny Śląsk
27 kwietnia 2024 - sobota Imieniny: Zyty, Teofila, Felicji

*** MUZYCZNE RADIO W CYFROWYM SYSTEMIE DAB+ W CAŁEJ POLSCE: * Warszawa: kanał 11B * Wrocław: kanał 12B, nadajnik na budynku Sky Tower * Katowice: kanał 10B, nadajnik na budynku Altus * Łodź: kanał 10C * Gdańsk: kanał 5C, nadajnik na budynku Olivia Star * Kraków: kanał 9A * w woj. małopolskim i podkarpackim: kanał 10B * woj. śląskie: kanał 5B z dwóch nadajników * Opole: kanał 10C * Szczecin: kanał 12B * Andrychów: kanał 8D ***                  

Breaking News
27 kwietnia 2024 - sobota | Imieniny: Kamila i Szymona | NAJLEPSZE HITY NA DZIEŃ DOBRY

1701243720

Specjalistyczne warsztaty kulinarne dla osób dializowanych

Dieta u osób dializowanych odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, dlatego odpowiednie przygotowanie potraw to podstawa


Foto: Andrzej Stefańczyk

Dieta u osób dializowanych odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, ponieważ osoby z niewydolnością nerek mają na przykład ograniczoną zdolność do usuwania nadmiaru płynów z organizmu oraz muszą dbać o jak najmniejsze spożywanie soli. Dlatego Szpital św. Łukasza w Bolesławcu we współpracy z bolesławieckim Zespołem Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, wykorzystując szkolną kuchnię, zorganizowali warsztaty kulinarne, gdzie chorzy uczyli się  jak przyrządzać potrawy wymagające specjalistycznej diety, co przede wszystkim wymaga samodyscypliny 

Autor: Andrzej Stefańczyk

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu Szpital Św. Łukasza w Bolesławcu kuchnia szpitalna potrawy dieta Radosław Stawiarski niewydolność nerek szef kuchni warsztaty kulinarne dializa osoby dializowane