
W Dolnośląskim Zespole Szkół w Karpaczu odbyło się dziś uroczyste zakończenie I etapu polsko-czeskich warsztatów gastronomicznych „Kuchnia Karkonoska”. Gośćmi uroczystości byli m. in. senator Krzysztof Mróz, starosta karkonoski Krzysztof Wiśniewski oraz Jerzy Komorowski, Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego oraz samorządowcy z Czech.W warsztatach udział brali uczniowie z sześciu szkół z polsko-czeskiego pogranicza. Stronę polską reprezentowali adepci sztuki kulinarnej z Dolnośląskich Zespołów Szkół w Biedrzychowicach, Karpaczu oraz Bożkowie. Czechy reprezentowali uczniowie szkół z Kraju Kralovohradeckiego: z Hradca Kralove, Trutnova i Novej Paki. Dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół odbyły 3 dniowe warsztaty pod okiem trenerów - szefów kuchni z doświadczeniem w najlepszych dolnośląskich restauracjach. Podczas szkolenia uczniowie mogli wymienić się przepisami i wspólnie połączyć tradycje kulinarne z obu stron granicy. Mieli także okazję poznać w jaki sposób uczy się sztuki kulinarnej w sąsiednich krajach. Mówi senator Krzysztof Mróz.
W podziękowaniu za wysiłek i wspólne gotowanie dla uczestników warsztatów przygotowano upominki. Nagrodzono także nauczycieli, którzy na co dzień przekazują swoją wiedzę uczniom szkoły i przygotowują ich do zawodu.
Warsztaty w Karpaczu były pierwszym etapem wspólnego polsko-czeskiego projektu. W planach jest kontynuacja i kolejne etapy, które mają odbywać się zarówno w polskich jak i czeskich szkołach.