
To dobry moment, aby rozpocząć pierwsze przygotowania do dokarmiana ptaków zimujących w lasach, parkach czy w okolicach domostw. Dokarmianie ptactwa wydaje się proste, ale przed rozpoczęciem gromadzenia pokarmu warto poznać kilka rad jak karmić, aby pomóc, a nie zaszkodzić skrzydlatym przyjaciołom. Istotną sprawą jest również termin rozpoczęcia dokarmiania. Mówi Patrycja Opalińska rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu.
Karmianie należy zacząć w momencie nadejścia pierwszych długotrwałych spadków temperatur oraz śniegu, który utrudnia dostęp do pokarmu spoczywającego na dnie lasu.
Ptaki należy dokarmiać regularnie, ponieważ łatwo i szybko przyzwyczajają się, dlatego dłuższe przerwy w dostarczaniu pożywienia mogą im nie służyć.
Wiadomo, że ptaki to bardzo duża grupa systematyczna, więc każda z nich preferuję coś innego, natomiast pewne schematy pozostają niezmienne. W diecie ptactwa najwartościowsze źródło energii stanowią ziarna zbóż i roślin oleistych, czyli pszenicy, prosa, jęczmienia, słonecznika, czarnuszki.
Nie pogardzą także orzechami (niesolonymi) oraz suszonymi owocami (niekandyzowanymi) i gotowanymi warzywami (marchew, buraki, ziemniaki - bez dodatku przypraw i soli).
Taką karmę można w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu, w łatwy i szybki sposób, są to tzw. kule tłuszczowe.
Po pierwsze: naczynia - mogą to być miski, miednice lub garnki.
Po drugie: narzędzia - nasze ręce, najlepiej bez rękawic, jednak nie wszyscy lubią dotykać tłustych rzeczy gołymi rękoma. Dlatego też przygotujmy rękawiczki kuchenne w odpowiednim rozmiarze. Dobrym pomysłem jest nałożenie fartuszka kuchennego.
Po trzecie: produkty - smalec wieprzowy w kostce, ziarno słonecznika (niełuskane, niesolone), sznurek naturalny oraz szyszki świerkowe. Są one 'rusztem', na który nałożymy tłuszcz zmieszany z ziarnami, a następnie tak przygotowaną szyszkę wieszamy dla ptaków na podwórku.